dimarts, 14 d’abril del 2015

Claret

Nom del castell: Claret
Data de construcció: XI
Municipi: Torà
Comarca: Segarra
Altitud: 646 m
Coordenades (Geogràfica - ETRS89) E 1.464784 N 41.820245
Com arribar-hi: situat al lloc de Claret on s’hi accedeix des de la carretera que va de Torà a Ardèvol.
El poble de Claret, conegut també per Claret de Figuerola o Claret de Pagesos, és un petit nucli situat a la part oriental de la vila de Torà, a la serra de Sant Donat —al vessant esquerre de Figuerola—, nascut en l’època alt medieval a redós de l’antic castell, situat a la part alta del poble, i de l’església romànica de Santa Maria.
El lloc fou poblat des dels primers temps de la conquesta d’aquest sector i ja el 1026 és esmentat el castell de Claret, on s’establí una família que portà aquest cognom. El 1139 Bernat de Claret donà la meitat del castell, la meitat dels homes que hi habitaven, la meitat de la dominicatura que hi tenien els antics senyors del lloc, la meitat del terme del castell, tant dels camps conreats com dels erms i l’església de Claret a Santa Maria de Solsona. Un fill de Bernat de Claret es casà amb Ermessenda, filla d’Arnau de Cardona. El llinatge Claret contribuí molt activament en la lluita contra els àrabs, que dominaren la Segarra i l’Urgell vers els segles X i XI. Hom en troba alguns membres al segle XIII a Granyena i a altres llocs. Al principi del segle XVI eren senyors de Claret, Cellers i Figuerola.
Del castell avui només en resten alguns trams de mur i l’antiga portalada adovellada, avui dia tapiada.
Extret d’Enciclopèdia Catalana: www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0066451.xml
Elena Fàbregas & Jordi Gironès / Abril de 2015

+ fotografies: CastellsCatalans/ Claret
+ informació en PDF: CastellsCatalans/Claret
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat

1 comentari:

truonghieunghia ha dit...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

An Thái Sơn chia sẻ trẻ sơ sinh nằm nôi điện có tốt không hay võng điện có tốt không và giải đáp cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như địa chỉ bán máy đưa võng ở đâu uy tín.