dimarts, 10 de febrer del 2015

Segueró

Nom del castell: Segueró
Data de construcció: XI
Municipi: Beuda
Comarca: Garrotxa
Altitud: 305 m
Coordenades (Geogràfica - ETRS89):  E  2.749121,  N 42.240362
Com arribar-hi: situat a ponent de Beuda i al costat del mas del Noguer de Segueró.
El Castell de Segueró és un edifici del municipi de Beuda (Garrotxa) protegit com a bé cultural d’interès local. Es troba ubicat a poca distància del gran casal dels Noguer i de l’església romànica de Santa Maria de Segueró.
Més que un castell és una casa forta, de planta rectangular, enganxada a la masia de can Duran. El conjunt de construccions conformen un pati quadrangular obert per la banda de llevant. La part més antiga correspon a l’angle nord-est que en origen seria una casa torre de 5,05 metres d’amplada i 5,25 metres de longitud i de dos pisos. La teulada és a un vessant amb el carener paral·lel a la façana principal que s’obre al pati. A l’interior hi ha una arcada que es va fer en època gòtica i separa el nivell inferior, del superior.
La porta d’entrada, d’arc adovellat format per sis dovelles, situada a la façana oriental, es va obrir potser en una època posterior al moment de la construcció de la casa-torre. L’arcada interior, que aguanta el sostre del primer nivell, és de mig punt, formada per 37 dovelles, amb una amplada de l’extradós de l’arc molt estreta. A la part alta de l’edifici hi ha una mena de fris que combina carreus rectangulars col·locats verticalment i lloses verticals, limitats a dalt i a baix per dues rengleres de lloses planes  Una altra dependència interessant és la cambra el costat de ponent de la torre, coberta amb volta on encara hi ha les restes de l’encanyissat de quan fou bastida. Les parets inicials de la casa-torre es podrien datar abans de l’any 1000. 
Segons R. Sala i N. Puigdevall, la casa torre es pot datar amb tota seguretat al segle XI i la resta força posteriorment, cap als segles XV i XVI. No es disposa de cap dada concreta que faci esment a la construcció. En qualsevol cas, sorprèn la seva situació, ja que es troba al mig de la plana, en un lloc poc defensable i poc enlairat.
Vers el segle XI degué aparèixer al terme del poble de Segueró una família de cavallers o de batlles. Sabem que al segle XIII la família Cases de Segueró tenia la senyoria sobre diverses terres i masos de la parròquia. Són documentats Arnau Cases (1202), Pere Cases (1232), segurament un altre Pere Cases (1275), etc. 
La senyoria dels Llers aquests anys passà als Rocabertí.
Segons Josep M. Corominas i Jaume Marquès, a l’inici del segle XIV apareix una família cognominada Segueró. El 1316, el batlle era Pere de Segueró fill de Guillem i es pot suposar que vivien en l’edifici que ara és anomenat el castell. 

Extret del web: https://ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Segueró
Elena Fàbregas &Jordi Gironès / Febrer de 2015

+ fotografies: CastellsCatalans/Segueró
+ informació en PDF: CastellsCatalans/Segueró
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat