dissabte, 27 d’abril del 2013

Vilassar

Nom del castell: Vilassar
Data de construcció: X
Municipi: Vilassar de Dalt
Comarca: Maresme
Altitud: 150 m
Coordenades: E 2.356291 N 41.517680 (Geogràfica - ETRS89)
Com arribar-hi: situat dins de la població de Vilassar de Dalt.
Els orígens del castell es remunten al segle X, quan va néixer com una torre de guaita. Al segle XII s’afegí un recinte emmurallat. Propietat dels senyors de Burriac, l’any 1262, Berenguer de Sant Vicenç, el cedeix juntament amb el castell de Burriac al seu fi ll Guillem. Al quedar la família Sant Vicenç sense descendència, els castells de Vilassar i Burriac van ser venuts al burgès barceloní Pere des Bosc l’any 1352 per 190.000 sous.
Al segle XV va ser integrat a les possessions reials, tot i que els des Bosc van seguir ocupantlo durant els segles XVI i XVII. L’any 1704, quan s’extingí la família des Bosc, per enllaços matrimonials passà als Oms, als Copons (marquesos de Moià i de la Torre) i als Sarriera, (marquesos de Santa Maria de Barberà i de la Manresana), que encara en mantenen la propietat.
L’edifici va anar adquirint la seva actual forma durant els segles XIV i XV i a partir del XVI va començar a entrar en decadència encara que s’hi feu una important reforma al segle XVIII. Consta de dos recintes articulats al voltant de dos patis, en el primer hi ha com a element destacat la capella i en el segon la torre de l’homenatge. Cal destacar la torre de l’homenatge, cilíndrica, probablement del segle XI, que és la part més antiga del castell i una torre quadrada, gòtica, al costat de la portalada. Les finestres gòtiques són del segle XV.
En entrar al primer pati trobem, a mà esquerra, la capella de la Santíssima Trinitat adossada a la muralla i a una torre circular que s’habilità com a sagristia. Està documentada en aquest indret des de l’any 1402 encara que la decoració que podem veure i el retaule actual són del 1680 quan es restaurà tota la capella. El retaule és obra del pintor barceloní Joan Arnau.
L’any 1931 va ser declarat monument històrico-artístic, sent restaurat l’any 1950. Actualment acull l’arxiu històric dels marquesos de Barberà amb més de 8000 pergamins i 70 manuscrits, que és un dels arxius privats medievals més importants del nostre país.

Extret del web: ca.wikipedia.org/wiki/Castell_de_Vilassar
Jordi Gironès Vilardebò / abril 2013


+ fotografies: CastellsCatalans/Vilassar
+ informació en PDF: CastellsCatalans/Vilassar
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat