dimarts, 9 d’octubre del 2012

Bagà o Palau dels Barons de Pinós

edifici sobre les restes de l'antic castell

Nom del castell: Bagà o Palau dels Barons de Pinós
Data de construcció: XIII
Municipi: Bagà
Comarca: Berguedà
Altitud: 791 m
Coordenades: E 1.859648 N 42.252879 (Geogràfica - ETRS89)
Com arribar-hi: situat dins del mateix nucli urbà.

El Palau dels Barons de Pinós, també anomenat Castell de Bagà, és un edifi ci de Bagà, comarca del Berguedà. Fou construït durant el segle XIII com a residència de la família dels Barons de Pinós i com a centre polític i administratiu de les seves possessions.
En la Revolta dels Segadors de 1640 la vila de Bagà lluità del costat de la Generalitat i fou ocupada per les tropes franceses de Lluís XIV, que incendiaren i arrasaren el castell dels barons i part de les fortificacions. En la Guerra de Successió, l’exèrcit de Felip V en destruí bona part. Posteriorment, al segle XVIII, s’hi establí el baró d’Ur, de la família Còdol, que va comprar el palau i el reconstruí. D’aquesta època és l’estructura que avui es pot veure. Més endavant el palau va ser utilitzat per a diferents funcions, entre elles les d’habitatge i granja.
El palau ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. L’any 1990, l’Ajuntament de Bagà el va comprar, i inicià la restauració per condicionar-lo com a espai per a funcions culturals, entre altres. 
En l’actualitat acull l’Oficina de Turisme de la Vila de Bagà, i als baixos de l’edifi ci s’hi troba el Centre Medieval i dels Càtars, un museu d’interpretació del catarisme. També hi ha unes sales amb pintures murals dels segles XVII, XVIII i XIX. És un exemple històricament important i poc freqüent a Catalunya.

Extret del web: http://ca.wikipedia.org/wiki/Palau_dels_Barons_de_Pinós
Jordi Gironès Vilardebò / Octubre de 2012


+ fotografies : castell de Bagà
+ informació : PDF Bagà
tota la informació a: www.castellsCatalans.cat