dimarts, 8 de novembre del 2011

Torre Desvern

Nom del castell: Torre Desvern
Data de construcció: segle XII
Municipi: Celrà
Comarca: Gironès
Altitud: 107 m
Coordenades: N 42.02323 / E 2.88397
Com arribar-hi: està situat als afores de la població de Celrà, al final del carrer anomenat dels Germans Sabat i al costat mateix del castell de Celrà.
La Torre Desvern, la Torre Desbach o, simplement, la Torre, es troba situada en un lloc proper al castell dels Escala (o de Celrà), encara que més enlairada. Malgrat això, no hi hagué històricament cap relació entre les dues fortificacions.
Del segle XII es l’esvelta i consistent torre romànica amb finestral trifori del mateix estil , i almenys una de les peces annexes de la planta baixa, que fan en conjunt una antiga i sòlida masoveria.
Des de començament del XV fins a finals del XVI l’heretat restà en mans de la nissaga ennoblida i gironina dels Vern.. En aquells temps deixà de complir funcions merament defensives per a servir de residència dels senyors en les seves estades celranenques. Daten d’aquells anys les obres d’ampliació i embelliment del primitiu edifici.
El 1735 fou adquirida pel celranenc Josep Guinart de Reixach, el qual la reconvertí en masoveria. Des d’aleshores, restà propietat dels successius hereus i pubilles Cors-Guinart, fins que passà a ser patrimoni municipal en la dècada dels noranta del passat segle XX. De fet en aquests dies té tan o més interès aquest mas, que el propi castell de Celrà, avui convertit en estranya residència.

Informació extreta del web:
w w w. t a l l e r h i s t o r i a c e l r a . c a t /coneixpoble_torredesvern.htm
Jordi Gironès / Novembre de 2011

+ fotografies: CastellsCatalans/Torre Desvern
document PDF: Torre Desvern
video de Torre Desvern