dimarts, 8 de novembre del 2011

Millars

Nom del castell: Millars
Data de construcció: segle XIV
Municipi: Madremanya - Millas
Comarca: Gironès
Altitud: 110 m
Coordenades: N 41 59 24.01073/ E 2 5818.30308
Com arribar-hi: sortim de Madremanya per la carretera GIV-6702 en direcció a Corça, i entre els Km 9 i 10 prenem un trencall a l’esquerra que en ben poca estona ens du al castell de Millars.

El castell de Millars i la població de Madremanya tenen una història comuna durant l’època medieval, si bé el lloc i poblament de Madremanya té més antiguitat.
El nom del lloc de Millars, situat a un quilòmetre escàs de Madremanya, va tenir diverses denominacions: Villa Miliasa (881), Milars (1065), Mias i Milliare (1279).
L’antiguitat del castell, l’hem de situar en el segle XIV i conserva el pati d’armes, amplis salons i finestrals gòtics del segle XV, es tracta d'un edifici que fa molt goig pel seu excel·lent estat de conservació, tot i les modificacions que s'hi han anat fent en el transcurs dels anys per tal de fer-lo habitable. Va ser propietat de Carles de Gomar, qui es va encarregar de la seva restauració fins a l’estat actual. Fet que ha comportat que no es pugui visitar, per tractar-se d'un castell particular.

Nota: per fer aquest escrit he recollit la major part de la informació històrica del Volum III de l’obra sobre els Castells Catalans publicada per l’editor Rafael Dalmau en la seva segona edició de l’any 1992.
Jordi Gironès Vilardebò / novembre de 2011

+ fotografies: CastellsCatalans/Millars
Document PDF: Castell de Millars