dimarts, 8 de novembre del 2011

Celrà

Nom del castell: Celrà
Data de construcció: segle X
Municipi: Celrà
Comarca: Gironès
Altitud: 101 m
Coordenades: N 42.02013 / E 2.88161
Com arribar-hi: està situat als afores de la població de Celrà, al final del carrer anomenat del Germans Sabat.
Les primeres referències al castell de Celrà daten del 922 quan era denominat com a Celeranus passant després a dir-se Celrano (1064) i Cilrano (1088). Actualment es troba integrat en un barri de la població de Celrà i és conegut com a mansió amb el nom de can Serra del Castell. El cas és que aquesta fortificació ha estat coneguda històricament pel cognom de les diverses famílies que l’han posseït al llarg dels segles: castell d’Aguiló, castell o casa dels Escala, casa o força dels Foixà i, finalment, l’esmentada com a can Serra del castell.
Quan morí en la segona meitat del XVI Caterina d’Escales, muller de Bernat Alemany de Foixà-Boixadors i senyor del castell de Foixà, l’honor passà a mans del seu fill Gaspar. Els Foixà conservaren la propietat fins el segle XIX.
El castell avui situat al limit urbà de Celrà,  és el veritable exemple de com s'ha de fer una restauració, i com no s'ha de fer una adequació a nous usos. Els actuals propietaris han convertit l'antiga torre-masia. en una casa unifamiliar, en la que fins i tot la torre ha estat disfressada. La visita al lloc, per altre banda, ens permet veure al costa mateix, la Torre Desvern, que manté viva la història i evolució del que hauria haver estat el castell de Celrà.


Informació extreta del web:
w w w. t a l l e r h i s t o r i a c e l r a . c a t /coneixpoble_castellscelra.htm

Jordi Gironès /Novembre de 2011

+ fotografies: CastellsCatalans/Celrà
Document PDF: Castell de Celrà