dilluns, 17 de gener del 2011

Ferran

Nom del castell: Ferran
Data de construcció: segle XI
Municipi: Tarragona
Comarca: Tarragonès
Altitud: 17m.
CoordenadesE 362348.7, N 4556434.3 (ED50 UTM 31N)  Longitud: 1º 21' 30.81'' Latitud: 41º 8' 44.54'' (GPS)
Com arribar-hi: Per la carretera T-202, des de la A-7, és troba al mig de la pedania de Ferran, dins el terme municipal de Tarragona, entre Tamarit i Altafulla.
El seu origen es remunta al segle XI, quan era només una torre de vigilància dins el terme del castell de Tamarit. Aquesta torre està documentada d'ençà el 1197 fruit d'una donació testamentària en que Guillem de Granada deixa el castell de Ferran (junt amb el de La Granada) al seu nebot Berenguer de Castellet.
Al llarg del segle XIV va estar sota el domini de l'església de Tarragona i va passar a les darreries del segle XVII, a mans del marquès de Tamarit, Francesc de Montserrat i Vives. Actualment el castell és una construcció gòtico-renaixentista molt modificada en època moderna amb esperit historicista i romàntic. Està format per diferents cossos fortificats, entre els que destaca una torre lateral emmerletada, amb una garita angular. Hi ha diverses finestres coronelles de tradició gòtica i altres de renaixentistes, de tipus mixtilini, amb l'escut dels marquesos de Tamarit, propietaris del lloc a partir del segle XVII.
A l'actualitat el castell és una casa residencial de propietat privada i no es permet de visitar-ne l'interior.
Nota: extret de la Wikipedia Castell de Ferran

Informació en PDF: Ferran
+ fotografies: CastellsCatalans/Ferran